Magiko kouti


Η Λιλή Ζωγράφου για τον Oδυσσέα Ελύτη

Το αξιόλογο βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου, αποτέλεσε το ερέθισμα για τη δημιουργία αυτών των ιστοσελίδων. Τα κείμενα είναι άκρως επεξηγηματικά και κατατοπιστικά για το πλησίασμα στην υψηλοτάτης πνοής ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.

Τοποθετώντας τον Ποιητή σ' ένα μεγάλης ακριβείας πλαίσιο, με συνισταμένες τις πραγματικές παραμέτρους των θεμάτων των ποημάτων του που είναι:

 • Η υλική υπόσταση του ανθρώπου
 • Η Φύση
 • Η Ιστορία και η θέση του μέσα σ' αυτήν
 • Η πνευματική υπόσταση
 • Το Απόλυτο
 • Η Δημιουργία και ο Δημιουργός

Ο άνθρωπος, η φύση, η Ιστορία, η φυσική υπόσταση του ανθρώπου και το πέρασμα στην ανώτερη (πνευματική) υπόσταση μέσω του θαυμασμού και του παιχνιδιού. Όλα αυτά με μια γραφή που εντάσσεται στη σουρεαλιστική παράδοση:

 • με μεγάλου πλούτου λεξιλόγιο
 • πάμπολες φορές πρωτότυπο
 • με οίστρο και ειρμό
 • πλάστη αρχέγονου
 • με μια φρεσκάδα και ζωηράδα
 • αιώνια εφηβική.

Το βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου κυκλοφόρησε με τον τίτλο Ο Ηλιοπότης Ελύτης, από τις εκδόσεις Ερμείας του 1971 με αφορμή την ομιλία της συγγραφέως τον Γενάρη του ίδιου χρόνου, στο Θέατρο "Κάβα" του Νίκου Χατζίσκου, για την επέτειο των γενεθλίων του Ποιητή.

Zografou
Λιλη Ζωγραφου 1922 - 1998
ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Ηράκλειο, μια πόλη της Κρήτης πάρα πολύ όμορφη, γνωστή για την πλατεία που "βγάζει πρωθυπουργό" όπως έλεγε ο "Γέρος της Δημοκρατίας" Γ. Παπανδρέου, εξ αιτίας του μεγέθους της προφανώς, απ' όπου έλκουν την καταγωγή, πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων.

Γνωστή για το έργο της με τις φεμινιστικές όσο και πολιτικές αποχρώσεις και η Λιλή Ζωγράφου (1922 - 1998). Η Λιλή Ζωγράφου γεννήθηκε κι αυτή όπως και άλλοι γνωστοί λογοτέχνες (Έλλη Αλεξίου, Νίκος Καζαντζάκης, Οδ. Ελύτης, Μάρω Δούκα, Γαλάτεια Αλεξίου Καζαντζάκη) στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Ο πατέρας της ήταν εκδότης εφημερίδας με ιδιαίτερα φιλελεύθερες ιδέες για την εποχή του και πάθος για τη δημοσιογραφία. Φοίτησε στο Λύκειο Κοραής και στο Καθολικό Γυμνάσιο των Ουρσουλίνων στη Νάξο. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής φυλακίστηκε για αντιστασιακή δράση. Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Τη διετία 1953-1954 έζησε στο Παρίσι. Από τη θέση της δημοσιογράφου αντιτάχθηκε στη δικτατορία του Παπαδόπουλου.
Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1950 με τη συλλογή από νουβέλες "Αγάπη", γνωστή έγινε όμως εννιά χρόνια αργότερα με την έκδοση του βιβλίου της "Νίκος Καζαντζάκης, ένας τραγικός", μια απομυθοποιητική και ψυχαναλυτική προσέγγιση της προσωπικότητας του κρητικού συγγραφέα. Συζητήσεις προκάλεσε και το δοκίμιό της "Αντιγνώση: Τα δεκανίκια του καπιταλισμού" (1974) στο οποίο υποστήριξε τη θεωρία της περί του χριστιανισμού ως θεμελιακού όρου για την επικράτηση του καπιταλισμού ανά τον κόσμο. Το πιο γνωστό έργο της είναι το μυθιστόρημα "Η Συβαρίτισσα" με έντονα αυτοβιογραφικό χρώμα και εμφανείς επιρροές από τη νιτσεϊκή φιλοσοφία. Το θεατρικό έργο της "Τιμή ευκαιρίας για τον παράδεισο" παραστάθηκε το 1976 από τη Β΄ σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Γνωστά της έργα είναι: Επάγγελμα πόρνη (1998), Η αγάπη άργησε μια μέρα (1994), Η Συβαρίτισσα (1997), Ο Ηλιοπότης Ελύτης (1997)

Λιλή Ζωγράφου - Λέξεις Κλειδιά: Λύκειο Κοραής, Νάξος, Ηράκλειο Κρήτης, Ηλιοπότης Ελύτης, Καζαντζάκης, Γαλάτεια Αλεξίου, Παρίσι, Αντισταστιακή δράση, Φεμινισμός.
Όλα τα έργα της Λιλής Ζωγράφου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
Ελύτης
top
Elytis
Οδ. Ελύτης/ 1911 - 1996
Λιλή Ζωγράφου Ο Ηλιοπότης Ελύτης
Heraklion
Ηρακλειο Κρητης: Αποψη λιμανιου
Έγκλημα στη Σμύρνη
Έγκλημα στη Σμυρνη - Suphi Varim
Λιλή Ζωγράφου Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο παρακαλώ
Λιλη Ζωγραφου - Μου σερβιρετε ενα βασιλοπουλο παρακαλω
Λιλή Ζωγράφου Νίκος Καζαντζάκης ένας τραγικός
Νικος Καζαντζακης - Ενας Τραγικος - Λιλη Ζωγραφου
© magikokouti 2018 | Η Λιλη Ζωγραφου για τον Οδυσσεα Ελυτη | 9-jun-18