Magiko Kouti Home


Portreto
Παράγραφος 1 - Aποσπάσματα Λογοτεχνικών έργων
 1. Ανδρέας Καρκαβίτσας 1865 - 1922
 2. Γενήθηκε στα Λεχαινά Ηλείας [κοντά στην Ανδραβίδα] το 1865. Σπούδασε Ιατρική. Ως υγειονομικός γιατρός σε ατμοπλοϊκή εταιρία, γνώρισε την ελληνική θάλασσα και ως μόνιμος στο στρατό, την ελληνική επαρχία. Aποσπάσματα από Ο Ζητιάνος - (Το Συναπάντημα).
 3. Κωνσταντίνος Θεοτόκης 1872 - 1923
 4. Γεννήθηκε το 1872 στην Κέρκυρα. Απεβίωσε το 1923 στην Κέρκυρα. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος, ποιητής και μεταφραστής, έντονης ευρυμάθειας και γλωσσομάθειας, (γνώριζε δέκα γλώσσες, πέντε ζωντανές, πέντε νεκρές). Αμετακίνητος οπαδός του δημοτικισμού. Άνοιξε πρώτος το δρόμο του κοινωνικού μυθιστορήματος. Αποσπάσματα από "Τίμιος Κόσμος" - "Οι σκλάβοι στα δεσμά τους"
 5. Γρηγόριος Ξενόπουλος 1867 - 1951

 6. Ζακύνθιος λογοτέχνης, γεννήθηκε το 1867 στην Κωνσταντινούπουλη [Φανάρι]. Πρωτότοκος γιός του Ζακύνθιου πρώην στρατιωτικού και εμπόρου Διονυσίου Ξενόπουλου και της Πολίτισσας Ευθαλίας Θωμά —παιδιόθεν εγκατεστημένος στη Ζάκυνθο.
  Από το 1890 υπήρξε μέλος της σοσιαλιστικής Νεολαίας και οπαδός του Πλάτωνα Δρακούλη. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής έδρασε στα πλαίσια του Ε.Α.Μ. και το 1944 άγνωστοι ανατίναξαν το σπίτι του στην οδό Ευριπίδου με αποτέλεσμα να χαθεί το τεράστιο αρχείο του.

  Το 1893 έγινε γνωστός στους λογοτεχνικούς κύκλους της Αθήνας με τη νουβέλα Μαργαρίτα Στέφα, γραμμένη στην καθαρεύουσα (το τελευταίο έργο του πριν τη χρησιμοποίηση της δημοτικής στα κείμενά του).
  Ιδρυτής του περιοδικού "Νέα Εστία" (1927) στην οποία παρέμεινε διευθυντής ως το 1934, συνιδρυτής μαζί με τους Καζαντζάκη, Παλαμά και Σικελιανό της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (1934) και διευθυντής της Εικονογραφημένης Εστίας κατά τη διετία 1894-1895.
  Η παρουσία του στο ευρύ κοινό κυρίως, έγινε γνωστή με το περιοδικό Διάπλασις των παίδων, στο οποίο αρθρογραφούσε επί πενήντα χρόνια στην τακτική στήλη του με το ψευδώνυμο Φαίδων.
  Ως πεζογράφος ο Ξενόπουλος ξεκίνησε από το χώρο της ηθογραφίας και πέρασε γρήγορα στο ρεαλιστικό και αργότερα νατουραλιστικό αστικό μυθιστόρημα, με στοιχεία κοινωνικού προβληματισμού, το οποίο υποστήριξε και θεωρητικά, με έντονες επιρροές από το έργο των Ονορέ ντε Μπαλζάκ και Εμίλ Ζολά. Υπήρξε πολυγραφότατος. Το 1932 στέφθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
  Πέθανε το 1951 σε ηλικία 84 χρόνων. Αποσπάσματα σε σχέση με τον έβδομο και τελευταίο τόμο των "Απάντων Ξενόπουλου" από τις εκδόσεις Μπίρη απ' όπου και τα κάτωθι αποσπάσματα
 7. Σπύρος Πλασκοβίτης
 8. Σπύρος ΠλασκοβίτηςΓεννήθηκε στην Κέρκυρα. Απεβίωσε στην Αθήνα. Δικαστικός, αντιστάθηκε στη χούντα των Απριλιανών και φυλακίστηκε. Βουλευτής καθώς και πολυγραφότατος συγγραφέας - έγραψε 11 βιβλία.
  Πλασκοβίτης Aποσπάσματα από το Μοντέλο Ένα χαμένο πορτοφόλι
 9. Γιάννης Ξανθούλης
 10. "Το πεθαμένο λικέρ" Απόσπασμα
 11. Μένης Κουμανταρέας
 12. Menis Koumantareas (1931 - 2014) Γεννήθηκε στην Αθήνα που σπάνια την εγκατέλειπε, το 1931. Έμεινε για μικρό χρονικό διάστημα (έξι μήνες) στο Λονδίνο και αργότερα στο Βερολίνο. Αρχικά σπούδασε θέατρο, μετά καταπιάστηκε για λίγο με τη δημοσιογραφία. Πρώτο του βιβλίο τα Μηχανάκια, εκδ. Φέξης 1961. Καταπιεσμένοι και περιθωριακοί είναι σχεδόν όλοι οι ήρωες των βιβλίων του με μόνιμο σκηνικό την Αθήνα. Αποσπάσατα από: "Βιοτεχνία Υαλικών" - Το γκάζι - Δυό φορές έλληνας
Μπορεί να σας αρέσουν
Maro DoukaΤα Μαυρα Λουστρινια - Μάρω Δούκα Nanos ValaoritisΗ Ζωη μου μετα θανατον εγγυημενη - Νάνος Βαλαωρίτης
Μεριλυν οι τελευταιες συνεδριες - e-shop
Το Μοντέλο Σπύρος Πλασκοβίτης - Το Μοντέλο
Στην κοψη του ψαλιδιου - e-shop
Ζαχίρ - e-shop
ΞενόπουλοςΑναδυομένη - Γρηγόριος Ξενόπουλος

πρόγνωση καιρού από το weather.gr

This Day in History
This Day in History provided by TheFreeDictionary.com
© magikokouti 2021 | Παραγραφος 1 | 17-jan-21