Μαγικό Κουτί


Νίκος Καββαδίας - 1910 - 1975 (65) “Βιογραφία”
Βάρδια
Νικος Καββαδιας - Βαρδια 1954

O Nίκος Καββαδίας γεννήθηκε στην επαρχία Harbin της Μαντζουρίας, στην μικρή πόλη Νικόλσκι Ουσουρίσκι το 1910 - ήταν γιος του μεγαλεμπόρου Χαρίλαου Καββαδία και της Δωροθέας το γένος Αγγελάτου που κατάγονταν από την Κεφαλονιά, αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα.

Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και ο Καββαδίας πήγε στη Γαλλική σχολή και στο Γ΄ Γυμνάσιο Πειραιά όπου από πολύ νωρίς, άρχισε να δείχνει το ενδιαφέρον του για τη Λογοτεχνία, δημοσιεύοντας σε περιοδικά της εποχής με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχαλάς —αρχικά στη στήλη αλληλογραφίσς με επισημάνσεις του (βλέπε Μπουκέτο) και αργότερα με αποστολή προς δημοσίευση ποιημάτων του

Σε όλη του τη ζωή υπήρξε ναυτικός— έχοντας για πρώτη φορά μπαρκάρει -εγκαταλειποντας τις σπουδές του στην Ιατρική μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του- στο φορτηγό πλοίο "Άγιος Νικόλαος" το 1929.
Εργάστηκε έκτοτε στα πλοία αποκτώντας την ειδικότητα του ασυρματιστή. Σαν μαρκόνης (ασυρματιστής) εργάστηκε στα πλοία του μεγάλου εφοπλιστή της εποχής, Καβουνίδη για μεγάλο διάστημα.

Ξυλογραφία Γιαννουκάκη
Απο το ποιημα Ομιχλη 1947 Ξυλογραφια Γιαννουκακη

Τοιουτοτρόπως η ποίηση του διαμορφώθηκε με βάση τη ναυτική ζωή, τους ναυτικούς και τις σχέσεις τους με την πατρίδα, τη θάλασσα —με τις περιπέτειες της, με τα μακρινά εξωτικά λιμάνια, αλλά και τους καϋμούς της...
Η ποίηση του —καταδείχνοντας πως κατέχει άριστα την τεχνική αλλά και το υπόβαθρο των σύγχρονων ρευμάτων της στο σύνολο της, είναι εξομολογητική —σαν όλα όσα σκέπτετα και βιώνει, να τα αποτυπώνει με ειλικρίνεια στο χαρτί, με υπαρξιακό — συχνότατα σπαραχτικό υπόβαθρο.

Καββαδίας Μια Κριτική - Επίσης, για τους ανεξοικείωτους αναγνώστες του έργου του υπάρχει το βιβλίο "Γλωσσάρι για την ποίηση του Καββαδία" του Γ. Τράπαλη -εκδόσεις Άγρα. Το ναυτικό γλωσσικό ιδίωμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο πρέπει εδώ να τονισθεί.
Λ. Σ.A

Το πλούσιο ναυτικό λεξιλόγιο, προσδίδει μια έντονη αργκό στην ποίηση του.
Πολλές φορές ο τόνος είναι χιουμοριστικός καθώς σχολιάζει τις γυναίκες στα διάφορα λιμάνια, άλλοτε τραγικός— έτσι όπως περιγράφει τον αγώνα για ζωή και επιβίωση στη θάλασσα, αιχμαλωτίζοντας την προσχοχή του αναγνώστη του με μια αποστασιοποιημένη ηθική τοποθέτηση και παρατηρώντας τα δρώμενα σε καράβια και σε λιμάνια με μια κριτική οξυδέρκεια του πνεύματος του— πολλές φορές καυστικός —σχολιάζοντας επίμονα καταστάσεις κάνοντας σε να είσαι με το μέρος του δρώντος προσώπου, "βιώνοντος" το ποίημα —ακόμα κι αν αυτός ο ήρωας του ποήματος κάνει λάθος.. Σίγουρα, ο "εξιστορών" ποιητής κατέχει την τέχνη να εμβαθύνει με λίγες λέξεις ακριβείας στην βαθύτερη υπόσταση του "δρώντος" χαρακτήρος του ποιήματος.

Αυτοκαταστροφές τάσεις διέπουν τη ζωή των ναυτικών του —παρουσιασμένη ωστόσο από τον ποιητή λεπταίσθητα, με μια αισθητική ομορφιά, δυναμικά συνυφασμένη με τραχιά και ρεαλιστική αγριότητα. Είναι οπωσδήποτε ένας απ' τους καλύτερους ναυτικούς ποιητές.
Στα ώριμα χρόνια του πάνω στο κρουαζιερόπλοιο m/s Aquarius, έγραψε το περίφημο "Fata Morgana" επιστρέφονατας σ' έναν παλιότερο του νεανικό λυρισμό.


* Χαρμπίν: Harbin - Αποκαλούμενο Παρίσι της Ανατολής.
* Μαντζουρία: Μεγάλη χώρα της Β.Α. Κϊνας πατρίδα της φυλής των Μαντζού. Πλουσιότατη σε δάση και μεταλλεία γαιάνθρακος Ανακηρύχθηκε αυτόνομη αυτοκρατορία υπό την προστασία της Ιαπωνίας κατόπιν πολέμου (1932-33).
Κυριώτερες πόλεις Χαρμπίν, Μούκδεν κλπ.)
* Συλλογές Καββαδία: "Μαραμπού" 1933 που και τα 235 αντίτυπα έγιναν ανάρπαστο -συντελέσαντος του "δύσκολου" Φώτου Πολίτη που έγραψε εγκωμιαστιές κριτικές- και Πούσι" 1947, Σταυρός του Νότου", "Βάρδια" 1954 και "Τραβέρσο" 1975 (μεταθανάτια συλλογή) με πολιτικές και βιογραφικές αναφορές. Σήμερα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα.
* Marabou: (πουλί των τροπικών) πελαγόμορφο με μεγάλο ράμφος. Ο Κάρολος Μπωντλέρ χρησιμοποίησε σε ομώνυμο ποίημα με ναυτικό υπόβαθρο - (βλέπε το "albatros").
* Fata Morgana: Στενό μεταξύ Μεσσίνας και Σικελίας όπου ορισμένες εποχές του χρόνου χάρη σε μια αντανάκλαση εμφανίζεται στην ακτή σαν οπτασία (mirage) μια ψηλή στενόμακρη φιγούρα που οι Ιταλοί ονομάζουν Νεράιδα Morgan (Fata Morgana) από την μυθική νεράιδα Μόργκαν που ζούσε σ' ένα κάστρο στα βάθη της θάλασσας - [πηγή Encyclopedia Britannica].
* Mπουκέτο: Περιοδικό της εποχής υπό την διεύθυνση του Χάρη Σταματίου, για όλη την οικογένεια αλλά που δημοσίευε και εκτενή άρθρα για σοβαρά ζητήματα καθώς και ό,τι απασχολούσε τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής. Δημοσίευσε και άρθα και για το ρεμπέτικο που έμειναν ονομαστά.
Τέλος σελίδας
Γοργόνα
Καββαδίας
Αρχή σελίδας

Νίκος Καββαδίας
Εκδοσεις Αγρα Νικος Καββαδιας φωτο: Νικος Καββαδιας - Αυγουστος 1934 (24)

Νικος Καββαδιας - 1910 - 1977
Συλλογή Μαραμπούm
Μαραμπου 1933
Πούσι
Πουσι (Ομιχλη) - Α΄ εκδοση 1947
Τραβέρσο
Τραβερσο - Α΄ έκδοση 1975
© magikokouti 2021 | Νικος Καββαδιας - Βιογραφικα στοιχεια | Τελος Αφιερωματος στο Νικο Καββαδια, ελπιζουμε να σας αρεσε! Προτεινομενο Ποιημα - αρκετα Αγνωστο το "Cambay's Water" | Εικονα ανω δεξια Ναυτικος | 2-dec-21