Μενης Κουμανταρεας 1931 - 2014 Υπόθεση του βιβλίου
-
Τα χρόνια είναι πολλά: 1949 - 1990
ΘΕΜΑΤΑ
- Δυο οικογένειες διασχίζουν το χρόνο. Ένας διορθωτής, η γυναίκα του, ένας αλφαμίτης
- Πώς ένας σκαπανέας γίνεται συγγραφέας και γιατί η κοπέλα του ανήκει σε άλλον
- Τουρκία - Ελλάς 2-1 στη Λεωφόρο (Αλεξάνδρας)
- Μια παράσταση του Αριστοφάνη στη Μακρόνησο
- Διάλεξη του ΄Aγγελου Σικελιανού
- Πώς μια κατοχική Μπερέτα καταλήγει σε ένα πάρτι με "τριπάκια"
Τυπογραφεία, σπίτια, δρόμοι. Μην προσπαθείτε να καταλάβετε. Ο χρόνος είναι ένα παιχνιδάκι. Κι η Αθήνα παντού. Μια Αθήνα τόσο πολυαγαπημένη απ' τον ίδιο της τον εκφραστή και ενσαρκωτή στα πολυάριθμα μυθιστορήματα και διηγήματα του —όπως ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί πάντα: Η Αθήνα είναι η γειτονιά μου και το σπίτι μου... Το ωραιότερο μέρος που θα μπορούσα να βρεθώ...
Η Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα
|
|
Δυο Φορές Έλληνας, Οι εναλλαγές του χρόνου - Εκδοτικός οίκος: ΚΕΔΡΟΣ
Γ. Γενναδίου 3, Αθήνα
Το βιβλίο αυτό κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2002 (εξ ημισείας με την Ζυράννα Ζατέλη). Ελισάβετ Κοτζιά, Κριτικός λογοτεχνίας, Εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 9-7-2001
Επιτέλους ένα ωραίο, παραδοσιακό μυθιστόρημα! Μια ογκωδέστατη αφήγηση επτακοσίων πενήντα σελίδων, η οποία μας παραπέμπει στα παλαιότερα καθιερωμένα πεζογραφήματα του Μένη Κουμανταρέα: τη "Βιοτεχνία Υαλικών" και την "Κυρία Κούλα", τον "Ωραίο Λοχαγό" και τη "Φανέλα με το νούμερο εννιά" των δεκαετών του '70 και του '80.
Ο χρόνος του καλύπτει το μακρύ διάστημα από το 1949 —Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ως το 1990 —Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη και οι σκηνές του εκτυλίσσονται σε όλων των ειδών τους αθηναϊκούς χώρους.
Και ήρωες του είναι άνθρωποι κάθε λογής: διορθωτές εφημερίδων, τυπογράφοι, καφετζήδες, θυρωροί, επιχειρηματίες, ασφαλίτες, αστυνομικοί, αγωνιστές, κομψές κυρίες, νοικοκυρές, γόνοι πλούσιων οικογενειών, προικισμένοι νεαροί, μπαρόβιοι, συγγραφείς, μουσικοί, σκηνοθέτες καθώς και πασίγνωστες προσωπικότητες.
Μένης Κουμανταρέας - Άλλα Έργα
Η Φανελα με το 9 Διηγηματα |
Σεραφειμ και Χερουβειμ more |
Η Φανελα με το 9 - Σκηνοθεσια Παντελης Βουλγαρης 1983
|