Magiko kouti


Άρθρα - “Η διαφορά ανάμεσα σ' ένα ζωντανό κι ένα νεκρό σώμα” (4ο)

H διαφορά - νεκρό με ζωντανό σώμα - Η ζωογόνος πνοή
Aν θέλουμε να είμαστε λογικοί, αν
ενδιαφερόμαστε ειλικρινά να μάθουμε πως ακριβώς έχουν τα πράγματα, δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε γύρω μας.
Παραδείγματος χάριν αν παρατηρήσουμε τη διαφορά μεταξύ ενός ζωντανού κι ενός νεκρού σώματος θα διαπιστώσουμε πως η μόνη διαφορά είναι πως λείπει η ζωογόνος πνοή.
Περίεργο είναι - πως αυτή η βασική πληροφορία παραμένει άγνωστη στο πλείστον των αποκαλούμενων διδακτικών ιδρυμάτων του πλανήτη...

Όταν ο Srila Prabhupada επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (M.I.T. ) και ρώτησε: "Που βρίσκεται το τμήμα έρευνας ως προς τη διαφορά του ζωντανού απ' το νεκρό σώμα;" κανείς δεν μπορούσε να του απαντήσει διότι απλά δεν υπήρχε τέτοιο τμήμα. Γιατί είμαστε τόσο προσκολημένοι στο ζωντανό σώμα και απωθούμαστε απ' το νεκρό; Τα χημικά συστατικά είναι τα ίδια.

Sati
Η Sati αφηνει το σωμα της

Η διαφορά έγκειται στην απουσία της ζωογόνου πνοής, του Άτμαν, του πνεύματος, της ψυχής. Στο ζωντανό σώμα το πνεύμα ψυχή είναι παρόν ενώ στο νεκρό είναι απόν. Έτσι διαφαίνεται καθαρά πως αυτό που κάνει το σώμα ελκυστικό και σημαντικό είναι το πνεύμα και όχι η ύλη που το αποτελεί. Παρά την αλήθεια αυτής της αρχής, επενδύουμε σ' όλη μας τη ζωή στο σώμα που είναι ένα περιτύλιγμα και μόνο, του αληθινού εαυτού μας. Έτσι όλη μας την ενέργεια τη διοχετεύουμε στις απαιτήσεις του σώματος και αγνοούμε παντελώς τις ανάγκες της αθάνατης ψυχής.

Τέτοια ελλειπής πραγμάτωση είναι πέρα από κάθε ανοησία. Οδηγεί σε αισθήματα απελπισίας και παντελούς παραίτησης κατά τη στιγμή του θανάτου όταν το πνεύμα μας εγκαταλείπει και όλα γύρω μας καταρρέουν. Το καλίτερο για μας είναι να απαγκιστρωθούμε διανοητικά τώρα με το να καταλάβουμε και να βάλουμε σε διανοητική εφαρμογή το αξίωμα πως "Δεν είμαι αυτό το σώμα". Πρακτική=Δεν είμαι τούτο το κορμί. Είναι ένα σύνεργο για τη χρήση μου. Κατανόηση σημαίνει πλέρια αντίληψη της φιλοσοφικής ιδέας και πραγμάτωση διανοητική σημαίνει πλήρη απορρόφηση και προσήλωση σ' αυτό (το αξίωμα), σε κάθε σκέψη, λέξη, πράξη μας.

Μ' άλλα λόγια, πάντα η συμπεριφορά μας θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με το υπόβαθρο αυτού του αξιώματος "Πως είμαστε πνεύμα - ψυχή και όχι ένα υλικό σώμα".

Πως θα το επιτύχουμε αυτό; Θα πρέπει να ευθυγραμμιστούμε πλήρως μ' αυτή την πνευματική πλατφόρμα, με το να αφιερώνουμε τα πάντα στον Κύριο. Αυτό αυτομάτως μας μεταφέρει σ' ένα άλλο -πνευματικό- επίπεδο χωρίς καμμιά αναγκαιότητα των γυμναστικών ασκήσεων που περιλαμβάνει η hatha yoga (γυμναστικές ασκήσεις) ή το σύστημα της διανοητικής εξάκησης έτσι όπως εκτελείται από τη jnana yoga (νοητική προσήλωση).

Ο Σριμάν Σανκαρσάν Αντχικάρι - δάσκαλος της Μπάκτι Γιόγκα (Γιόγκα της Αφοσίωσης), παρουσιάζει -εδώ και 35 χρόνια- τη μέθοδο μελέτης για την κατανόηση αυτής της Διδασκαλίας στον άνθρωπο της Δύσης. (Μτφ. από τα Αγγλικά Λ. Σ.)

Η πλατφόρμα της bhakti yoga (αφιέρωση στον Κύριο ) αυτομάτως μας μετακινεί στο υπερβατικό επίπεδο. Αυτό εύκολα μπορεί να γίνει αν όλες μας οι αισθήσεις καθοδηγούνται κάτω από το πνεύμα της αφοσίωσης στον Κύριο.
Δια μέσου αυτής της απλής εξαγνιστικής πρακτικής, σταδιακά θα αφυπνίσουμε το ευρισκόμενο σε λήθαργο και λησμονιά πνεύμα της ανώτερης συνείδησης, της συνείδησης του Κυρίου, το οποίο έχουμε ξεχάσει μετά από τόσες ενσωματώσεις.

Sriman Sankarshan Das Adhikari Permanent article's address
1. Τα μαλλιά σ' ένα νεκρό σώμα εξακολουθούν να μακραίνουν
2. Η ζωογόνος πνοή έχει φύγει, όμως το σώμα ώσπου να διαλυθεί εξακολουθεί κάποιες λειτουργίες του
om
Top

Para Brahman
M. I. T.
© magikokouti 2021 | Yoga - Η διαφορά | 1-jan-21