Σύγκριση Μετάφρασης Γαλλικά Eλληνικά Tεχνητοί Παράδεισοι Τα Άνθη του Κακού Προσωπική Ζωή Bιογραφία Εισαγωγή Home

 
E-mail
back

Πρόλογος - Εισαγωγή

Συμμόρφωση ως προς τις διαφημήσεις και τα συνοδευόμενα cookies σύμφωνα με τη νέα οδηγία —νομοθετημένη από την Ε.Ε τεθείσα σε υποχρεωτική ισχύ για τους κατόχους και διαχειριστές ιστοσελίδων, από 1ης Οκτωβρίου 2015. Κείμενο επεξηγηματικό για τη χρήση των cookies

Ο Kάρολος Μπωντλερ (Charles (Pierre) Baudelaire) ηγείται της γενιάς των ποιητών του 19ου αιώνα στη Γαλλία. Θεωρείται πολυσχιδής ποιητής καθ' όσον συγκεντρώνει επιτυχώς τις αρετές του ρομαντισμού-συμβολισμού-σουρεαλισμού και που ο τελευταίος παραπέμπει στην μοντέρνα ποίηση.

Εκπρόσωπος μιας γενιάς σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο (πολιτικό, ηθικό, οικονομικό) — όπως ο κύριος κορμός της γενιάς του 19ου στη Γαλλία, περιέγραψε με επιτυχία την υλική και συνάμα πνευματική υπόσταση του ανθρώπου, σαφώς δίδοντας την υπεροχή στη δεύτερη, αρνούμενος την αποτελεσματικότητα ως προς την επίτευξη του στόχου για ευτυχία, στην πρώτη.

Τα ποιήματα του διακρίνονται για τον συμβολισμό τους που είναι η κύρια ιδιότητα τους καθώς με μοναδική μαεστρία παραλληλίζει ένα αντικείμενο ή κάποια ιδέα με μια κατάσταση που φαινομενικά δείχνει ιδιόρρυθμη αλλά στην πορεία του ποιήματος με ποικιλότροπες αναγωγές διακλαδίζεται σε ποικίλες άλλες αναγνωρίσιμες καταστάσεις.
Έτσι με επάλληλους συμβολισμούς, με ρητορική δεινότητα, καταφέρνει να συνεπάρει με την πραγματική έννοια τον αναγνώστη του και να τον οδηγήσει σε κάποιες ανώτερες σφαίρες προσιτές μόνο με το εργαλείο της μεγάλης ποίησης που μοιάζει σαν χρωστήρας που δημιουργεί στον καμβά (το χαρτί εν προκειμένω) ένα περίτεχνο σχέδιο (θέμα).

Άλλο χαρακτηριστικό της ποίησης του είναι η δεινότητα στην ομοιοκαταληξία που την χειρίζεται με τέτοιο τρόπο που το ποίημα γίνεται ένα μουσικό έργο και εν πάσει περιπτώσει ικανοποιεί τη διάνοια μέσω της όρασης - (περιγραφή φυσικών φαινομένων), ακοής - (μουσικότητα που επιτυγχάνεται με ιδιαίτερης έμπνευσης ομοιοκαταληξία) συνθέτοντας με μοναδικό οίστρο θέματα ιδιαίτερης πρωτότυπης έμπνευσης που θίγουν κυρίως το ζήτημα του αδιεξόδου της ύπαρξης σε κάθε της έκφανση και ως λύση διαφαινόμενη να μοιάζει πάντα η υπέρβαση αυτού του αδιεξόδου, δια της πνευματικής ενατένισης και ανύψωσης εάν παρακαμφθεί το μακάβριο στοιχείο αναγνωρίσιμο -δύσκολα καθώς υποκρίπτεται- σε ένα πρώτο επίπεδο της ανάγνωσης.

top
© magikokouti 2015 | Baudelaire | Πρόλογος - Εισαγωγή | 27-nov-15 8:58 AM