Μαγικό Κουτί Magiko Kouti Home
Ke.pe.me
Λεωνίδιο: Γη των παραδόσεων
Λεωνίδιο - Αρκαδία
Λεωνίδιο - Παλιό σπίτι

Αρκαδία: Μια έννοια και όχι απλώς ένα τοπωνύμιο που σημαίνει πολλά. Από την αρχαιότητα ως τα σήμερα, η Αρκαδία αποπνέει μυστήριο, αισθησιασμό, εξάπτει τη φαντασία. Είτε αυτό οφείλεται στα μυθικά ποτάμια και στα βουνά ή στις αρχαίες πόλεις, η σύγχρονη Αρκαδία δεν έχει χάσει στο ελάχιστο αυτή την αίσθηση των υπέροχων μυστικών που πρέπει να ανακαλύψεις. Σε καλεί να τη γυρίσεις, να την περπατήσεις, να τη γνωρίσεις! Φυσική ομορφιά , αξιοθέατα και η αίσθηση του μοναδικού και του ξεχωριστού στη γλώσσα, στα έθιμα και η αρχιτεκτονική της Τσακωνιάς αποτελούν τα πιο δυνατά κίνητρα για να επισκεφθείτε την περιοχή.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
To Λεωνίδιο είναι χτισμένο στην άκρη μιας μικρής και καταπράσινης κοιλάδας κάτω απ' τις κορφές των κόκκινων απότομων βράχων. Αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Άλλωστε μεγάλο τμήμα του οικισμού έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακό καθώς εκεί κυριαρχεί η αρχιτεκτονική με με δίπατα και τρίπατα σπίτια, πλακόστρωτες αυλές και χαγιάτια. Αξίζει να περπατήσετε στην κωμόπολη για να δείτε τα πυργόσπιτα του Τσακαλιώτη και του Πολύτιμου, όπως και τον Πύργο του Χατζηρούδη στο κέντρο του οικισμού.
Μοναδικά... αερόστατα

Μοναδικό στην Ελλάδα είνα το έθιμο των αερόστατων της Λαμπρής που συναντάται μόνο στο Λεωνίδιο. Τη νύχτα της Ανάστασης, αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη δεκάδες πιστοί στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας, κατευθύνονται σε ένα ξέφωτο που βρίσκεται σε λοφίσκο.

Στο Λεωνίδιο γίνεται στις 22 Αυγούστου μια όμορφη παραδοσιακή γιορτή, η "γιορτή της μελιτζάνας". Οι εκδηλώσεις γίνονται στην Πλάκα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν χορούς και τσακώνικα τραγούδια από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και τον "διαγωνισμό της μελιτζάνας", δηλαδή του καλύτερου πιάτου μελιτζάνας, στον οποίον συμμετέχουν οι γυναίκες της περιοχής. Η βράβευση γίνεται από ειδικούς "chefs" που καλούνται από την Ελλάδα και το εξωτερικό Βλέπε σχετική συνταγή εδώ

Εκεί έχουν από νωρίς δημιουργήσει παράξενες κατασκευές που μοιάζουν με μικρά αερόστατα και έχουν ενσωματωμένη ειδική θήκη όπου υπάρχει ένα μικρό κερί. Οι νέοι αναβουν τα κεριά και αφήνον τα αερόστατα ελεύθερα. Αυτά λόγω της άνωσης του αέρα, αλλά και της ζέστης που δημιουργεί η φλόγα του κεριού, αρχίζουν να ανυψώνονται στον ουρανό. Το θέαμα που παρουσιάζεται είναι εντυπωσιακό.

Από 1ης Αυγούστου αρχίζουν οι Γιορτές Τέχνης Αρκαδίας με έδρα το Λεωνίδιο - Ανακοίνωση Νομαρχίας

Προστατευμένης σημασίας θεωρείται η ντόπια διάλεκτος -τσακώνικη- όπως και ο πατροπαράδοτος Τσακώνικος χορός. Eπίσης οι ντόπιες τσακώνικες μελιτζάνες

Λεωνίδιο Παραλία, Λεωνιδιο - παραλια Τυρου - info
© magikokouti - 2021 | Λεωνίδιο, Γη των παραδόσεων | 4-oct-21