Home Magiko Kouti Home
Παλιά Ξάνθη
Tα παζάρια της Ξάνθης - Τέχνη & Παράδοση - “Έκθεση”
"Έκθεση"

Ο μανάβης και ο καλαθοπλέχτης, η τέντα και ο ήλιος που ανεβαίνει να φωτίσει την πραμάτεια, οι δυνατές φωνές που προσελκύουν αγοραστές και παρατηρητές... Ένας κόσμος σε μικρογραφία χωράει στο ταμπλό του παζαριού της Ξάνθης —πολύβουο, πολύμορφο, πολυδιάστατο, πολυπολιστισμικό, πολυσύχναστο, όπως και της Κομοτηνής άλλωστε...

Παλιά Καπναποθήκη
Ξανθη - Παραδοσιακη Καπναποθηκη

Η έκθεση που στήθηκε στην Καπναποθήκη «Π» της Ξάνθης και ανήκει σε μία πρωτοβουλία της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης δεν πουλάει, προσφέρει μόνο εικόνες από ντοκιμαντέρ με τη ζωή στο παζάρι, ήχους ηχογραφημένους απ΄ το παζάρι της Ξάνθης, μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.
Στο «Π», στην καπναποθήκη της οδού Καπνεργατών, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2002, στην Ξάνθη, φιλοξενούνται από το βράδυ της Δευτέρας τρεις εκθέσεις ζωγραφικής, όπως και μία έκθεση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η οποία αναφέρεται σ΄ ένα θεσμό με βαθιές ρίζες, το παζάρι: Εύηχο, πολύτροπο, φιλάνθρωπο είναι τα επίθετα που αποδίδονται στο παζάρι της Ξάνθης, σε μία άρτια επιμελημένη έκδοση που συνοδεύει την έκθεση.

Παραδοσιακό τραγούδι Ξάνθης
Ποιος πουλάει γλυκό κρασί, κι αμάν αμάν μπαζντακούδα (μπατζακούδα) Βασ'λική, κι αμάν αμάν μπαζντακούδα Βασ'λική, κι αμάν αμάν ποιος πουλάει απάν' στο(υ) μαχαλά, κι αμάν αμάν μπαρντακούδα Βασιλική, κι αμάν αμάν μπαρντακούδα Βασιλική, κι αμάν αμάν πώς πουλιέτ(α)ι το κρασί, κι αμάν αμάν μια χουλιάρα και μισή, κι αμάν αμάν.

Ποιος πουλάει γλυκό κρασί μπαζντακούδα Βασ'λική ποιος πουλάει απάν' στο(υ) μαχαλά μπαρντακούδα Βασιλική πώς πουλιέτ(α)ι το κρασί μια χουλιάρα και μισή.
Up | Down | Top | Bottom

Ανάμεσα στους πάγκους με τα αγαθά, τις κούκλες τις ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες από τη συλλογή του Γιάννη Δαδαλιάρη, τους ήχους της αυθεντικής αγοράς και το προβαλλόμενο video με εικόνες πωλητών-καταναλωτών, συναντήσαμε την Κομοτηναία επιμελήτρια της έκθεσης, κοινωνιολόγο, κ. Μίνα Μαχαιροπούλου, η οποία αιτιολογεί την επιλογή:

“Το παζάρι της Ξάνθης έχει μία ιστορία από τις αρχές του αιώνα, οπότε θεσμοποιήθηκε, είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή της Ξάνθης και ευρύτερα της Θράκης, αποτελεί ένα χώρο ένωσης των ανθρώπων, καθώς ενώνει όλες τις πολυπολιτισμικές ομάδες της περιοχής. Είναι χώρος επικοινωνίας και ταυτόχρονα τέχνη, γιατί δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εκφραστούν δημιουργικά.
Έχουμε άπειρα παραδείγματα καταπληκτικής λαϊκής δεξιότητας και εκφραστικής δημιουργικότητας. Το παζάρι έχει τη δύναμη να κάνει τον άνθρωπο πιο ανεκτικό απέναντι στη διαφορά και στον «άλλο» και από αυτήν την άποψη το παζάρι μάς κάνει πιο σοφούς.
Μέσα από αυτό γνωρίζουμε το άλλο, το διαφορετικό και κατ΄επέκταση γνωρίζουμε και τον εαυτό μας. Αναφέρομαι κυρίως στο παζάρι της σημερινής εποχής, παρ΄όλο που η συγκεκριμένη έκθεση έχει σαν στόχο να δώσει μία αναφορά στο παρελθόν, στην ιστορία του παζαριού. Γι΄αυτό το λόγο παρουσιάζουμε τις παραδοσιακές φορεσιές που ανήκουν στη συλλογή του Γιάννη Δαδαλιάρη”.

From Xanthi
Πλατεία με ρολόι Παλιά Ξάνθη ΄Αποψη

Η κ.Μαχαιροπούλου διευκρινίζει ότι δεν επιχειρείται μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση μια αναπαράσταση του παζαριού:
“Επιθυμούμε να παρουσιαστούν κάποια στοιχεία, τα οποία σημειολογικά θα μας παραπέμψουν σ΄ένα συμβολισμό του παζαριού και της σημασίας του στην τοπική κοινωνία”.
Η κ.Μαχαιροπούλου θίγει και το κοινόν ανάμεσα στο παζάρι της Ξάνθης και αυτό της Κομοτηνής, γνώριμα και τα δύο στους επισκέπτες της Θράκης.
Σ΄αυτές τις δύο πόλεις είναι πιο έντονος ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας, αλλά γενικότερα τα παζάρια της Θράκης έχουν μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα παζάρια της υπόλοιπης Ελλάδας”.

Μίνα Μαχαιροπούλου (συνομιλίες με μειονότητες) Μροστά στον Καθρέφτη

Η έκθεση για “Το παζάρι της Ξάνθης” θα μεταφερθεί το Μάρτιο στην Αθήνα και θα παρουσιαστεί στο Γκάζι. Διοργανώνεται από τo Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Ξάνθης και την Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Μπροστά στον Καθρέφτη

Ένας χρήσιμος οδηγός για τον επισκέπτη της έκθεσης και μια όμορφη συλλογή, ταυτόχρονα, από κείμενα των Θανάση Μουτσόπουλου, Μίνας Μαχαιροπούλου και Γιώργου Φραντζολά, αναδύει τα χρώματα και τα αρώματα της ιστορίας και των ανθρωπολογικών χαρακτηριστικών του παζαριού.

>> Μαρία Αμπατζή

Όπως σημειώνει η κ. Μαχαιροπούλου «η έκδοση θα εμπλουτιστεί με κείμενα που θα γραφτούν απ΄τον Μάριο Πόντικα, τη Δέσποινα Πανταζή, τον Μισέλ Φάις και την Αγγέλα Γιαννακίδου»


Στο video τραγουδάει η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου που εμφανίστηκε προ καιρού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την ορχήστρα της Στέγης Σύρου και ήταν στο σύνολο της καταπληκτική στην ερμηνεία των τραγουδιών με ποίηση Καβάφη.

top
Αρχαγγελιώτισσα
Μοναστήρι Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας
Ξενώνας Ρωξάνη
Θράκη - Μαρώνεια/ Ξενώνας Ρωξάνη

Ξανθη Παλια Πολη - Σοκακι - "Ετοιμασιες - Τα ψωνια" Μελομακάρονα
Καριόκες
Παραδοσιακό γλυκό Ξάνθης/ Καριόκες

Κεντρικη Πλατεια Ρολογιου
© magikokouti 2020 | Ξανθη παζαρι - Εκθεση | Τελος Αφιερωματος για Ξανθη Ελπιζουμε να σας αρεσε! | 31-dec-20