Magiko Kouti

Ke.pe.me
e-mail
Free Web Tools

Κώστας Καρυωτάκης - "Το κυνήγι του Ιδανικού" (1896-1928) —(32)

Κώστας Καρυωτάκης Νίκος Καράκαλος - Παλιό Φάληρο

Kariotakis-Karakalos
Tριπολη 1896 (Οκτωβριος) - Πρεβεζα 1928 (Ιουλιος) - 93 χρονια απο το θανατο του
Οικία Καρυωτάκη Τρίπολη
Τρίπολη: (Ανακαινισμένη) Οικία Καρυωτάκη - Σημερινή διοίκηση του Παν/μίου Πελ/σου
  • Χρονολόγιο
  • Φεβρουάριος 1919, "Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων" — την ίδια χρονιά εκδίδει με τον φίλο του Άγι Λεβέντη το σατυρικό περοδικό "η Γάμπα" το οποίο απαγορεύει η αστυνομία κατά το έκτο τεύχος
  • 1922, "Νηπενθή" Γνωριμία στη νομαρχία Αττικής με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, υπάλληλος κι εκείνη στη Νομαρχία. Το ειδύλλιο αυτό δεν ευδοκίμησε - κάτι που γέμισε απελπισία την Πολυδούρη.
    Ο Καρυωτάκης διατήρησε δεσμό από τα μαθητικά του χρόνια στα Χανιά - όπου ο πατέρας του, υπάλληλος Τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Δ. Έργων υπηρετούσε, με την Άννα Σκορδούλη. Ο δεσμός με την Άννα Σκορδούλη κράτησε ως το 1922 —(26).
  • 1924, “Eλεγεία και Σάτυρες” το ποίημα “Ένα σπιτάκι”, με αφιέρωση στη Μαρία Πολυδούρη. Τον ίδιο χρόνο, χωρισμός με Πολυδούρη
  • 1924 - 1926, Περίοδος σιωπής ενώ η Πολυδούρη αρραβωνιάζεται τον Αριστοτέλη [Άρη] Γεωργίου, δικηγόρο, εγκαθίσταται όμως στη Φτέρη (ορεινή Αιγιάλεια) Αιγίου κι αρχίζει τη συγγραφή μιας νουβέλας που δεν θα δημοσιεύσει - (γιατί;)
  • τέλος το 1928, Ολοκληρώνεται με το "Πρέβεζα" η συλλογή "Ελεγεία και Σάτυρες" που θα είναι και η τελευταία του.
  • 1928 Ιούλιος Τερματίζει τη ζωή του με αυτοπυροβολισμό —χωρίς καμμιά εξήγηση, μετά από δυο αποτυχημένες προσπάθειες, στη παραλιακή τοποθεσία Άγιος Σπυρίδων, στη Πρέβεζα.
Karyotakis Animated

Η ζωή μου είναι μια προσπάθεια που δεν ξέρω αν θα καταλήξει πουθενά. Κώστα Καρυωτάκης Τι να εννούσε άραγε; Την προσωπική...

Δημοσιεύτηκε από Αγγελική Σπαθαράκη στις Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015

Πάντα όμως θα περνούσε με τη χίμαιρα μιας ονειρευτικής ζωής, που ποτέ του δεν του ήταν γραφτό να ζήσει. Κι ύστερα, ενώ μ' όλη την ψυχική του κόπωση ήταν υπόδειγμα εργατικότητας και ευσυνειδησίας, στάθηκε ο στόχος μιας σκληρής και συστηματικής καταδρομής, από την οποία μόνο με την τραγική του χειρονομία απαλλάχτηκε οριστικά. Πρόστιμα, αδικαιολόγητη μετάθεση από την Αθήνα στην Πάτρα, ώσπου του 'ρθε τέλος κι η χαριστική βολή: αποσπάστηκε από την Πάτρα στην Πρέβεζα.

Από τις ιστοσελίδες με τις επιστολές του Καρυωτάκη του Χαρίλαου Σακελλαριάδη

Σε ηλικία 32 ετών στην Πάτρα (1928, Φεβρουάριος) ο Κώστας Καρυωτάκης αναρωτιόταν αν τα ποιήματά του θα είχαν κάποιο αποτέλεσμα ως προς την επίτευξη του στόχου ενός συγγραφέα που είναι η αναγνώριση του έργου του και συνακόλουθα η ικανοποίηση που λαμβάνει απ' αυτό.

Αλίμονο! —στάθηκε προφητικός για τον ίδιο τον εαυτό του με την αιφνίδια απόφαση που έλαβε την ίδια χρονιά —τον Ιούνιο, στην Πρέβεζα και της οποίας ο λόγος παραμένει ως σήμερα άγνωστος.

Λέξεις Κλειδιά:
Πρέβεζα, Νομαρχία, Σακελλαριάδης, Καράκαλος, Τρίπολη, Μετάθεση, Επαρχία, Ανία, Πολυδούρη, Επιστολές, Περίστροφο, Φάρσα, Ονειροπόλος, Σάτυρα, Η Γάμπα

Πολλές οι εικασίες, καμιά όμως απόδειξη για τα αίτια του τέλους μιας ζωής που προμηνυόταν λαμπρή ως προς την αναγνώριση του έργου του ως νέος ποιητής, αλλά και ως προς την προσωπική πορεία αυτή καθ' εαυτή σαν νέος εργαζόμενος στη δημόσια διοίκηση της χώρας... που όμως την εποχή εκείνη διέψευδε τις ελπίδες των νέων εργαζόμενων.

Όταν η Πολυδούρη διορίσθηκε στη Νομαρχία σημείωνε πως ήταν αδιανόητη η κατάσταση στην εργασία της και πως δεν της άρεσε καθόλου να πηγαίνει εκεί... (βλ. Μαρία Πολυδούρη).

Κ. Καρυωτάκης -Σχέδιο Ντίνου Πετράτου
back
back

Κωστας Καρυωτακης Σε χαρακτηριστικη φωτο Εποχης '20
Kostas Karyotakis
Κωστας Καρυωτακης - γ. Τριπολη 1896, θ. Πρεβεζα 1928 (32)
Σκίτσο Κ. Καρυωτάκης
Ιδιοχειρο Σχεδιασμα του εαυτου του

Πρεβεζα - Συνθεση Γιαννης Γλεζος, Τραγουδι Βασιλης Παπακωνσταντινου: Ηρωδειο 2005 Μια εξαιρετικη Ερμηνεια
Ενημερωσεις σελιδας
“Ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε” - Κώστας Καρυωτάκης: Κυριότερος εκπρόσωπος του νεο-ρομαντισμού στην ποίηση των αρχών του 20ου Αιώνα, εκφραστής της λεγόμενης γενιάς του '20 - 90 χρόνια απ' το θάνατο του: Πρέβεζα, 1928 (φωτο δεξιά ο Κώστας (Κωστάκης) Καρυωτάκης με τους γονείς και την αδελφή του)
© magikokouti 2023 | Κωστας Καρυωτακης θ. (93 χρονια απο το θανατο του) - γ. 1 Αιωνας + 25 (10 Καταχωρησεις) | 17-May-2023